Domotica – De automatisatie van de toekomst

Domotica bestaat al een hele tijd, echter blijft de ontwikkeling van nieuwe componenten niet hangen. Er komen nieuwe functionaliteiten bij, onderdelen worden sneller, robuuster en goedkoper.

Afkomst

De term domotica is een combinatie van het woord “domus” (=huis) en “-tica” (= toegepaste wetenschap). Het is een allesomvattende term voor alles wat te maken heeft omtrent sensoren/schakelmodules/aansturingen in een woning. 

De eerste toepassingen van domotica waren voornamelijk automatiseringen voor mensen met een functiebeperking. Op deze manier konden deze mensen (vanuit bijvoorbeeld een rolstoel) op een makkelijke manier de belangrijkste huiselijke taken uitvoeren.

Hoe ver staan we nu?

Aangezien de technologie dagelijks evolueert, is deze vraag moeilijk te beantwoorden. Hier enkele (meest gebruikte) toepassingen op een rijtje:

Verlichting

(Vloer)verwarming en airco's

Rolluiken/lamellen/zonwering

Audio/videofonie

Beveiliging/security

Spraaksturing/Artificial intelligence

Gecentraliseerd beheer

Bedieningen van apparatuur moet makkelijk en toegankelijk zijn voor iedereen. Echter moet het systeem wel veilig zijn, zodat mensen met verkeerde doeleinden niet binnen geraken. Het is belangrijk dat deze veiligheid er is op vlak van hardware (dat er niemand fysiek aankan), en software (dat het systeem niet gehackt kan worden).

Uitstekend kwaliteits-materiaal

Domotica onderdelen worden gemaakt meteen hoge kwaliteitsnorm. Dit wilt zeggen dat de componenten decennia meegaan zonder problemen.